Blog

Is een elektrische auto iets voor mij?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een plug-in hybride of volledig elektrische auto? Welke scale voordelen zijn er te behalen? Is een tweedehands exemplaar misschien de beste oplossing? Allemaal vragen waarop Renses Alkmaar het antwoord weet.


En er spelen veel vragen bij consumenten, merkt André Renses, directeur van Renses Alkmaar. Bij een auto met een traditionele verbrandingsmotor weten mensen wel ongeveer waar ze op moeten letten, maar de aanschaf van een plug-in hybride of volledig elektrisch model roept nog steeds een aantal vraag- tekens op. Is de actieradius groot genoeg? Hoe werkt het opladen? Welke nanciële voordelen zijn er? Is een EV onderhoudsgevoelig?

Renses ziet het geven van onafhankelijk advies dan ook als kerntaak van zijn bedrijf. “Wij zijn al meer dan zes jaar gespecialiseerd in hybrides, plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s”, vertelt hij. “Daarin ver- schillen wij van merkdealers, die weliswaar redelijk wat geëlektri ceerde modellen in hun leveringsprogramma hebben, maar nog steeds voornamelijk brandstofauto’s verkopen. Bovendien is ons doel niet om iemand merk X of merk Y te verkopen. Een EV moet bij iemands be- hoeften passen.”

Voorlopig zijn EV’s echter iets duurder dan conventio- nele auto’s, geeft ook Renses toe. De prijs van batterijen is echter snel aan het zakken, dus daar komt verandering in. “Het voordeel is dat volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de aanschafbelasting BPM, motorrijtuigenbelasting en dat er voor zakelijke rijders een lage bijtelling van 4 procent geldt. Daarbij is stroom goedkoper dan brandstof en heeft een EV veel minder onderhoud nodig.”

Aan de hogere aanschafprijs is daarentegen iets te doen. “Consumenten zijn voorgeprogrammeerd om naar de dealer te gaan”, zegt Renses, “maar wij kunnen dezelfde nieuwe auto’s vaak goedkoper aan- bieden. Onder de noemer Renses Premium Car Deals verzorgen wij maatwerk. Wij hebben een groot buiten- lands netwerk en zoeken auto’s voor klanten waar dat het goedkoopst is, bijvoorbeeld in Duitsland of Noor- wegen. Dat scheelt op een Volvo XC60 T8 bijvoorbeeld al gauw 12 procent.”

Daarbij is voor zakelijke rijders een gebruikte plug-in hy- bride een optie, aldus Renses. “Via Renses Premium Car Deals leveren wij onder meer jonge exemplaren van de Mitsubishi Outlander PHEV, Mercedes-Benz C 350e, Volkswagen Golf GTE en BMW X5 xDrive40e iPerformance, waarbij die laatste nog twee tot drie jaar 14 procent bijtelling heeft en die eerste drie zelfs nog enige tijd 7 procent bijtelling.”


Terug naar vorige pagina